Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta fotbollsdivision för klubblag, som också fungerar som SM – det lag som vinner säsongen i Allsvenskan blir svenska mästare i fotboll. Allsvenskan har en lång historia bakom sig, då den första säsongen av divisionen spelades redan år 1924. Då hette den dock inte Allsvenskan, utan Storserien eller Stora svenska serien, och den hade inte heller SM-status – det fick den först säsongen 1930/1931. Tidigare hade fotbolls-SM istället existerat i form av en utslagsturnering som helt enkelt kallades svenska mästerskapen i fotboll. Den spelades från 1896 fram tills att Allsvenskan ersatte den. Det lag som vann den första säsongen av Allsvenskan, eller Storserien som den då hette, var GAIS. GAIS är inte längre med i Allsvenskan, men ett annat Göteborgslag som är det är IFK Göteborg, också kända som Änglarna, Blåvitt och Kamraterna. IFK Göteborg är för övrigt den klubb som har hållit sig kvar längst i Allsvenskan av de lag som spelar i serien idag, då klubben har spelat i Allsvenskan sedan 1977. Om du är ett fan av IFK Göteborg, och skulle vilja flytta närmare Gamla Ullevi för att kunna heja på dem på deras hemmamatcher, hittar du en pålitlig flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se. På så sätt får du enkelt med dig alla flaggor, matchtröjor och annat i blåvitt.800px-Lennart_Johanssons_Pokal

Vinnarna av Allsvenskan får inte bara titeln och äran, utan också chansen att lyfta Lennart Johanssons pokal. Pokalen har fått sitt namn från Lennart Johansson, som var ordförande för UEFA mellan 1990 och 2007. Pokalen har delats ut sedan 2001, då den ersatte von Rosens pokal som pris för Allsvenskan. Det hade nämligen kommit fram att Clarence von Rosen, som gett namn åt det tidigare priset, var nazistsympatisör på 1930-talet.

Allsvenskan har förändrats på flera sätt genom historien. Från början indelades till exempel säsongerna enligt höst-vår istället för vår-höst som idag. Detta ändrades säsongen 1957/1958, som har gått till historien som Maratonallsvenskan, eftersom man spelade i mer än ett år, från augusti 1957 till oktober 1958. För att dra ut på säsongen möttes alla lag tre gånger, istället för två.

Allsvenskan har existerat i sitt nuvarande format sedan 1993, och det är idag verkligen en allsvensk serie, då lagen sträcker sig från Östersunds FK i norr till Malmö FF i söder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake