Bundesliga

Bundesliga är den högsta fotbollsdivisionen i Tyskland, på herrsidan. Det är en av de största fotbollsligorna i Europa, och omfattar 18 olika klubbar. De tre lag som placerar sig i topp i ligan är kvalificerade för Champions League, och det lag som placerar sig på fjärdeplats får kvala in till Champions Leauge.

Bundesliga grundades år 1963, och den allra första omgången spelades den 24 augusti det året. Innan Bundesliga hade den tyska mästaren i fotboll utsetts genom att mästaren i Tysklands olika regionala fotbollsförbund fick spela i slutspelet, där vinnaren blev tysk mästare. Detta system uppfattades dock som orättvist, och det fanns planer på att bilda en rikstäckande proffsliga i fotboll redan på 1920-talet. Som bekant följde dock efter 1920-talet en period i Tysklands historia som gjorde att dessa planer gick om intet; år 1933 tog nationalsocialisterna över makten, därefter följde andra världskrigets strapatser, och även efter kriget var Tysklands ekonomi så kritisk att det inte var läge att diskutera den nationella fotbollens utveckling. Först på 1960-talet kom alltså den diskussionen igång igen, och Bundesliga såg dagens ljus.1280px-borussia_dortmund_hannover_96

Historien bakom Bundesliga medförde dock att det fanns ett stort intresse för den nya ligan, som många såg som revolutionerande. Redan ligans första omgång lockade därför en stor publik, då 300 000 människor besökte den första omgången. Bundesliga kan än idag skryta med att några av de mest publikdragande matcherna i världen spelas i ligan. Om du är ett fan av ett eller flera lag som spelar i Bundesliga, gör du därför sannolikt minst en resa om året till Tyskland för att se någon av matcherna live. Då är det viktigt att du har ordning på din ekonomi, så att du har en liten resebudget för matcherna i Tyskland. Om du vill ha hjälp med att få bättre ordning på din ekonomi kan du kontakta Zensum, som är en lånerådgivare för privatpersoner. Zensum kan till exempel hjälpa dig att omförhandla dina lån till bättre villkor, vilket gör att pengar som tidigare gick till att betala ränta kan läggas på flygbiljetter eller matchbiljetter istället.

Det är dock inte alla som förknippar Bundesliga med positiva aspekter som bra fotboll och stor publik. Vissa tänker istället genast på Bundesligaskandalen, som skedde i slutet av säsongen 1970/1971. Det visade sig då att flera spelare i olika klubbar tagit emot mutor för att spela uppgjorda matcher i ligans bottenstrid. Sedan dess har dock ingen liknande skandal uppdagats igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake