Fotbollen genom tiderna

 

Ingen kan säkert saga vart fotbollen uppstod men den tidigaste dokumenterade fotbollsmatchen spelades i Kina någon gång mellan 400-talet och 221 före Kristus. Bollen ska ha varit tillverkad av läder, precis som dagens fotbollar, och fylld med fjädrar. Spelet kallades då cùjú, fritt översatt sparkboll. Man har även hittat bevis på att liknande spel spelades i grannländerna runt omkring Kina.


Under medeltiden spelades fotboll i England och Frankrike. Det fanns dock väldigt få regler för hur själva spelet gick till vilket innebar att spelet kunde bli mycket brutalt med allvarliga skador som följd. Man hade inte heller några regler för orgryte_is_-_klubbmarkehur många spelare som fick delta, så det var inte ovanligt med fotbollsmatcher innehållande hundratals spelare som drabbade samman. Det fanns inte heller några målburar utan poängen med spelet var att driva bollen från en punkt till en annan. Ibland flera kilometer ifrån varandra.

Med detta sagt är det ganska uppenbart att fotbollen fick ett oerhört dåligt rykte. Så dåligt att myndigheterna till och med försökte förbjuda det och föreslog att människor skulle ägna sig åt något ofarligt istället, som till exempel bågskytte.

Dagens fotboll med ungefär de regler som råder idag uppstod i början av 1800-talet och 1863 grundandes Football Association (FA). Till en början var fotboll en ren överklassport och ansågs nyttigt då det gjorde ”pojkar till riktiga gentlemän”. Men intresset spred sig snabbt till arbetarklassen och snart blev fotboll den folksport som den är idag. 1930 anordnade det då tämligen nyskapade FIFA det allra första världsmästerskapet i fotboll vilket spred intresset för fotbollen långt utanför Englands gränser. I Sverige fick fotbollen först fäste i Göteborg där de två första riktiga klubbarna bildades, Lyckans Soldater och Örgryte IS.

Idag är fotbollen till för alla och många ungdomar provar fotboll hos någon av de många ungdomsklubbar som finns i landet. Många unga har också ett starkt intresse för fotboll och ser gärna favoritlagets matcher live utomhus. Här är det kläder efter väder som gäller eftersom många av våra fotbollsklubbar inte har ekonomin till några uppvärmda läktare eller inomhusarenor. Läs mer här om lämpliga plagg för unga fotbollsentusiaster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake