Från lek till seriösa ligor

 

Fotboll är en av världens största och mest populära sporter som lockar miljontals av både utövare och publik varje år. Historiskt sett har man spelat fotbollsliknande spel redan ett par hundra år före Kristus, även om bollen och målen inte var utformade exakt som idag. Från början var det bara en kul lek men det dröjde inte förrän seriositeten växte. Inte heller reglerna var riktigt desamma från början, om de alls fanns, men det var något som utformades allt eftersom. Under 1800-talet började fotbollen etablera sig alltmer, regler utformades och matcher arrangerades. Under 1800-talets andra hälft arrangerades de första landskamperna i England, mellan Skottland och England. 1885 blev proffsfotbollen legaliserad i England och ett par år senare (säsongen 1888/1889) startades den engelska ligan. Världsförbundet FIFA bildades 1904 och 1924 var fotbollen med i OS. Segraren under detta OS var Uruguay. Samma land stod som värdnation vid det första VM:et genom tiderna. Året var 1930 och värdnationen stod även som segrare detta år.

Kiev, Ukraine - September 22, 2015: European football clubs logo printed on paper.

Fotbollen har betydelsefulla ligor nästan var i världen man än tittar. Inom alla ligor finns fotbollsentusiaster som spänt följer sitt favoritlag. Försäljningen av supporterprodukter hjälper laget ekonomiskt men ger även supporten en chans att visa sitt stöd och sin lagtillhörighet. Det är vanligt med flagga, tygpåse, halsduk, tröja, mössa och så vidare med lagets tryck på. De olika ligorna i världen lockar både inhemska och internationella supportrar. I Afrika finns CAF Champions League, i Asien finns AFC Champions League, Europa har bland annat UEFA Champions League, Nordamerika har CONCACAF Champions League, Oceanien representerar OFC Champions League och Sydamerika har bland annat Copa Libertadores.

Fotbollssäsongen varierar med vilket klimat det är i länderna, men vanligtvis spelar man i två olika system. ”Höst-vår” samt ”vår-höst”. I länder som Sverige där vi har en hel del kyla och snö anpassas säsongerna efter underlaget, men på senare år har det blivit allt vanligare med konstgräs och värmeslingor. Det visar vilka resurser som läggs på den omåttligt populära sporten som från början bara var en kul lek men som under århundraden utvecklats till någonting så stort som det är idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake