La liga

 

Spansk fotboll räknas som en av de, om inte den allra, bästa i världen. Toppspelare från hela världen värvas till de spanska topplagen och fotbollen håller hög kvalitet. La Liga, med den korrekta benämningen Liga de Fútbol Profesional (Professionella fotbollsligan), är den högsta ligan inom spansk fotboll, där de allra bästa spelarna håller till. La Liga har sedan 2008 varit den professionella fotbollsligan i landet och den är indelad i olika divisioner. Den högsta, som består av 20 lag, heter Primera División och därefter kommer Segunda División.

Barcelona, Spain - May 15, 2016: Players and coaches of FC Barcelona celebrate the Spanish League trophy with a parade on the streets of Barcelona, Spain.

Spanien har som sagt fotboll av världsklass och det sägs att klubbarna i landet kan köpa vilka spelare de vill. Supportrar världen över följer den spanska fotbollen genom media som tidningar och TV. Den spanska Primera División räknas som en av de absolut bästa fotbollsligorna i världen, och enligt UEFA ligger den till och med före Premier League. Den främsta klubben i ligan är Real Madrid med sina 32 titlar i ligan. Därefter kommer Barcelona med hela 24 titlar. Förutom de två lagen finns det ytterligare ett lag som toppar, Athletic Bilbao. Dessa lag har aldrig degraderats från den högsta serien sedan den startade under 1900-talets första år. Andra topplag de senaste åren är Valencia, Villareal, Atlético Madrid och Sevilla.

Den spanska nationalligan har funnits sedan början av 1900-talet. Det var en driven man vid namn José María Acha som 1927 fick en idé om att skapa en nationalliga i landet. José var ordförande i Arenas Club de Getxo och brann för fotbollen som sport. Debatt startades om hur många lag som skulle delta och vilka lag som skulle få vara med. 1929 hade man enats och kommit fram till beslut. Under premiärsäsongen 1929 var det tio lag som fick vara med och delta. Lagen var CE Europa, Real Sociedad, Real Madrid, Racing Santander, RCD Espanyol, Athletic Bilbao, Arenas Club de Getxo, Real Unión, Atlético Madrid och FC Barcelona. De allra första ligavinnarna blev Barcelona. Sedan 1929 har ligaspelen arrangerats årligen med undantag för åren mellan 1936 och 1939 då det spanska inbördeskriget pågick i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake