Om Premier League

premier_league_2016Premier League är den högsta divisionen i det engelska ligasystemet. Den första säsongen spelades 1992-1993 och idag är ligan världens mest populära fotbollsliga. Varje vecka ser miljoner tv-tittare ligans matcher. Ligans popularitet har gjort den attraktiv för sponsorer, annonsörer och tv-bolag vilket har genererat stora pengar för klubbarna. Premier League-spelarna är de mest välbetalda fotbollsspelarna i världen. För ett par år sedan var snittlönen för en Premier League-spelare drygt 18 miljoner kronor per år. Lönerna har dock stigit sedan dess. Inför den nuvarande säsongen höjdes lönerna ytterligare efter att tv-bolaget Sky tecknat ett nytt kontrakt med ligan.

Världens hetaste fotbollsliga

Premier League bildades 1992 då 22 klubbar bröt sig ur den dåvarande förstadivisionen. Syftet var att höja standarden på den engelska fotbollen. Dessutom ville klubbarna öka intäkterna och ha mer självbestämmande om bland annat tv- och sponsorkontrakt. Satsningen lyckades, ligan blev populär och idag är Premier League den högst rankade fotbollsligan i Europa, före spanska La Liga och italienska Serie A. Lagen i Premier League har blivit några av de rikaste fotbollslagen i världen och idag kan de stoltsera med att ha anställt många av världens bästa fotbollsspelare. Fotbollen i Premier League håller hög klass och konkurrensen mellan lagen är stenhård. Den höga nivån i Premier League gör att det är vanligt att spelare skadar sig i matcher eller i träning. Med en bra naprapat i stockholm kan vem som helst få hjälp med smärttillstånd och ledproblem. Premier League-klubbarna måste dock ha stora läkarteam och fystränare för att hjälpa sina skadade spelare.

Allt dyrare biljetter

Att Premier League är världens rikaste fotbollsliga syns inte bara i spelarnas löner. Det märks även i biljettpriserna som länge har fortsatt att stiga. Prisen på Premier League-biljetter har rentav tiodubblats under de senaste decennierna. 1989 kunde en åskådare se en Liverpoolmatch för så lite som fyra pund. Idag kostar de billigaste biljetterna hela 45 pund. Många supportrar har klagat på att biljetterna har blivit för dyra och att det gör att mindre bemedlade familjer inte längre har råd att gå på matcher. Trots att biljettpriserna har skjutit i höjden fortsätter dock matcherna att locka publik. Publiksnittet i Premier League är drygt 36 000 åskådare per match, vilket är mycket. Storklubbarna drar dock ännu större publik. Till exempel Manchester United, som har massor med fans över hela världen, har nästan alltid fullsatta hemmaläktare med 75 000 åskådare per match. För vissa av de hängivna fansen spelar biljettpriserna inte så stor roll, så länge de få njuta av fotboll av världsklass.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake