Primeira Liga

Primeira Liga är Portugals högsta liga inom herrfotboll. Det är en liga som på senare år har klättrat i ranking i världen, och fått ett rykte om sig som en av de bästa fotbollsligorna i världen; den är numera listad som nummer 5 på UEFA:s rankning över världens fotbollsligor. Den placeringen uppnådde ligan för första gången under säsongen 2011/2012, och gick därmed om den franska högsta ligan, Ligue 1, för första gången sedan 1990.

Ligan anordnas av Liga Portuguesa de Futebol Profissional, ett styrelseorgan som övervakar och organiserar alla matcher och tävlingar mellan professionella fotbollsklubbar i Portugal. Ligans historia börjar redan år 1934, då en nationell fotbollstävling hölls som ett slags experiment under just namnet Primeira Liga. Det var dock inte förrän fotbollen i Portugal genomgick en reform år 1938 som formatet på turneringen formaliserades, och vinnaren officiellt ansågs vara de portugisiska mästarna i fotboll. I samband med detta fick turneringen namnet Campeonato Nacional da Primeira Divisão, ett namn som inte skulle ändras förrän 1999, då man återgick till turneringens ursprungliga namn.250px-estadio_da_luz_2005_3

Primeira Liga (och portugisisk fotboll i allmänhet) domineras i stort av tre sportklubbar, som kallas ”The Big Three”: Benfica, Porto och Sporting CP. Med undantag från två klubbar är det bara dessa tre som har vunnit Primeira Liga. Det är därför vanligt att portugisiska fotbollsfans stöder ett av dessa tre lag som sitt ”förstahandsval”, och i andra hand även stöttar ett lokalt fotbollslag.

För fotbollsungdomar i Portugal är det sannolikt deras dröm att en dag spela i Primeira Liga, precis som svenska unga fotbollsspelare drömmer om att spela i Allsvenskan. På det sättet skiljer sig sporten inte mycket åt över hela världen. Något som fotbollsungdomar överallt också har gemensamt är de engagerade föräldrar som skjutsar till träningar och matcher, och sitter långa timmar på kalla läktare för att heja på sitt barn. Något man som förälder ska se upp för är dock att de kalla läktarna kan leda till urinvägsinfektion. Man bör därför ha med sig något varmt att sitta på. Om man redan har drabbats kan man höra av sig till KRY.se för att snabbt få hjälp med hur man kan påskynda tillfrisknandet, så att man kan fortsätta stötta sitt barn på väg mot den högsta fotbollsligan i landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake