‎Copa América

Copa América, eller det amerikanska mästerskapet, är en fotbollsturnering mellan landslag i Sydamerika. Eftersom föregångaren startade redan 1916 räknas Copa América som världens äldsta internationella turnering. Frekvensen på mästerskapet har varierat kraftigt under åren. Under vissa perioder har man spelat årligen, andra gånger har man spelat vartannat år, och ibland vart fjärde år. Under perioden då cupen ändrade format och namn hade man ett uppehåll mellan 1967 till 1975. Innan 1975 hette mästerskapet Campeonato Sudamericano de Fútbol, eller Sydamerikanska mästerskapet. Från 2007 har man bestämt att turneringen ska spelas vart fjärde år, precis som Världsmästerskapet och Europamästerskapet.

Turneringen har hittills spelats året efter VM, alltså samma år som fotbollens Dam-VM spelats, men från 2020 kommer man spela samma år som EM. Denna omläggning gör att vi fotbollsälskare just år 2019 och 2020 får uppleva två Copa América i följd. Även år 2015 och 2016 spelades två Copa América i följd. Den ordinarie tävlingen ägde rum år 2015 och arrangerades av Chile, och turnering 2016 syftade till att högtidlighålla 100-års-jubiléet av turneringen. Tävlingen 2016 hölls i USA för att i någon mån spelas på neutral mark. Fördelen som värdnation är annars mycket framträdande i Copa América.

Deltagande länder

Antalet deltagande länder har varierat mycket under turneringens gång. Man spelar sedan 1993 med tolv deltagande länder, varav två brukade vara inbjudna från CONCACAF, alltså konfederationen för Nord- och Centralamerika samt Karibien. Av dessa var Mexiko särdeles vanlig som gäst. Sedan i år är de två inbjudna länderna istället från den asiatiska konfederationen, AFC. Årets inbjudna lag var Japan och Qatar. Nästa års bonus turnering gästas av Qatar samt Australien. I övrigt spelar samtliga tio länder som ingår i CONMEBOL, det vill säga samtliga sydamerikanska stater utom Guyana, Franska Guyana och Surinam. Alla tio CONMEBOL länder har även stått som arrangör av turneringen, de flesta flera gånger.

Blandade resultat

Det roliga med att följa Copa América är att man får se andra latinamerikanska lag än de vanliga som dyker upp i fotbolls-VM. I VM är vi vana vid att möta Brasilien, Uruguay och Argentina. CONMEBOLs sista plats i VM brukar alternera mellan Chile, Colombia och Peru. Men i Copa América får alla matcher lite av en derby-känsla över sig, och det är inte ovanligt med överraskningar i turneringen. Exempelvis har Paraguay och Bolivia ibland placerat sig högt i turneringen. Dessa två länder ser vi aldrig i VM, och sällan i OS. Som vanligt när det gäller derby, kan alla slå alla.

Världens främsta VM-vinnare, Brasilien, är inte den främsta vinnaren av Copa América, de är inte ens på andra plats. Uruguay har vunnit turneringen hela 15 gånger, tätt följt av Argentina som har 14 inteckningar i bucklan. Brasilien ligger först på tredje plats med åtta vinster. Sedan följer trion Paraguay, Chile och Peru som har två vinster vardera. Vill du själv se fartfylld och rolig fotboll på plats i Sydamerika, tar du dig till nästa års Copa América. Är det problem med flyg- och fotbollsbiljetter kan du enkelt låna upp till 300000 här. Årets final i Copa América spelades mellan Brasilien och Peru, som slog ut regerande mästarna Chile.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake