La Liga – Spaniens fotbollsliga

La Liga är namnet på Spaniens fotbollsliga och den högsta divisionen kallas för Primera Division, men den refereras ofta till som ”La Liga”. Andra divisionen kallas för Segunda Division. La Liga har funnits i sin nuvarande form sedan år 1929.

La Liga – efterföljare till kataloniens fotbollsliga

Spansk ligafotbolls historia sträcker sig längre tillbaka i historien än 1929. Den närmsta föregångaren till La Liga var en regional liga som kallades för Kataloniens fotbollsmästerskap, en liga som etablerades år 1901. När La Liga startades bestod den av en enda division och tio klubbar. Antalet klubbar skulle sen ökas vid flera tillfällen. År 1987 utvidgades antalet klubbar till 20 klubbar. Det är så många lag som spelar i ligan idag, under en kort period från 1995-1997 bestod ligan av 22 klubbar.

Jag förmodar att du som läser detta har ett gediget sportintresse. I vilket fall verkar det som att fotboll intresserar dig. Vad kan då passa bättre i jultider än att äta julbord på en av de bästa sportbarerna i Sverige? O’Learys i Mall of Scandinavia har nämligen dukat upp med julbord. Ät julbordet med någon toppmatch från La Liga som underhållning och julen är räddad.

En av världens populäraste fotbollsligor

La Liga är populär både internationellt och i hemlandet. Den genomsnittliga publikkapaciteten på arenorna för högstadivisionens lag ligger på ungefär 36 000 platser. Den största arenan är Camp Nou, Barcelonas hemmaarena som har en kapacitet på runt 100 000.

La Liga räknas som en av världens bästa ligor, och det rapporteras flitigt från den i svenska medier. Just nu spelar ett stort antal av världens absolut bästa spelare i den spanska högstadivisionen. Bland dem fanns fram tills nyligen Christiano Ronaldo som spelade för Real Madrid och Lionel Messi som spelar för Madrids ärkerival Barcelona. Den sistnämnde slog för övrigt nyligen Ronaldos målrekord i Champions League.

Att La Liga betraktas som en av världens bästa fotbollsligor visas också av att de fyra topplagen kvalificerar sig för spel i Champions League. Det placerar ligan i samma kategori som engelska Premier League och italienska Serie A. Laget som hamnar på femteplats får chans att spela i Europaligan. De två lag som placerar sig sist relegeras till Segunda Divison.

Två lag dominerar

Jag har redan nämnt Messi och Ronaldo som två av ligans just nu bästa spelare. Såpass dominerande som de varit i fotbollen under det senaste decenniet, så dominerande har deras respektive lag varit genom La Ligas historia. Tillsammans har Real Madrid och Barcelona vunnit Primera Division 60 gånger av 89 säsonger. Föga oväntat är det just de två lagen som toppar ligan när detta skrivs och vi är mitt inne i säsongen som sträcker sig från 2019-2020. Det vore inte helt överraskande om något av dem tog hem segerbucklan ännu en gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake