Allsvenskan – Sveriges finrum i fotboll

Allsvenskan är den högsta divisionen inom svensk fotboll. I Sverige finns det just nu 10 divisioner där Allsvenskan är den högsta och Division 8 är den lägsta. Allsvenskan innehåller idag 16 lag. Allsvenskan har spelats som den högsta divisionen i Sverige sedan 1924 med vissa undantag då serieförhållandena förändrades under vissa år, men har sedan 80-talet gått tillbaka till vad det var när serien grundades. De två lag som placerar sig på 16:e och 15:e plats när säsongen är klar spelad blir direkt nedflyttade till andra divisionen i Sverige, Superettan. Det lag som slutar på 14:e plats är tvunget att kvala i ett dubbelmöte som spelas mot det lag som placerat sig på tredje plats i Superettan.

Det lag som vinner Allsvenskan och krönts som svensk mästare får också chansen att delta i Europas största turnering för klubblag, UEFA Champions League. I och med att svenska lag historiskt sett har presterat relativt illa i denna turnering så måste den svenska mästaren ta sig igenom ett flertal kvalmatcher innan laget har kvalificerat sig till turneringens gruppspel. Dessa kvalmatcher spelas i de tidiga omgångarna emot lag ifrån andra länder som historiskt sett inte har gjort bra ifrån sig. Detta kan va klubblag från Norge, Danmark, Israel, Kroatien, Slovakien, Finland osv. Den regerande mästaren använder sig av diverse företag för att hitta boende till dessa matcher. En av dem kan hittas genom att Klicka här. De Allsvenska mästarna 2018, AIK, har inför 2019s kval placerats i den första omgången av Champions League kvalet, och är därför tvingade att vinna fyra till fem matcher innan gruppspelsplatsen är säkrad.

Allsvenskan är i Sverige sedd som en väldigt anrik titel. Det lag som historiskt sett har dominerat denna serie är skånelaget Malmö FF. Klubben har vunnit Allsvenskan hela 23 gånger. För att få ett perspektiv på hur överlägsna skåningarna har varit, kan man titta på maratontabellens tvåa IFK Göteborg och IFK Norrköping, som har vunnit det Allsvenska guldet 13 gånger. Dessa titlar inkluderar dock de serievinster som skedde innan Allsvenskan blev nämnd just Allsvenskan. Innan detta namn var fastställt gick den högsta serien inom svensk fotboll under diverse namn som till exempel Storserien, Stora Svenska Serien, eller Divison 1.

Ur ett historiskt perspektiv är det intressant att finna att Götaland var den del av Sverige som var först att dominera svensk fotboll. GAIS, 2019 i Superettan, var det första lag att vinna Allsvenskan och att koras som svenska mästare. Detta var under året 1924. Därefter kom Allsvenskan under de nästföljande 8 åren att domineras av den södra delen av Sverige. Helsingborgs IF (då Hälsingborgs IF), GAIS, och Örgryte IS delade på äran som svensk mästare under dessa år innan Allmänna Idrottsklubben Solna (AIK) kunde ta titeln norr ut 1932.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake