Historian om Serie A

Från att ha spelat fotboll i regionala ligor blev den italienska fotbollen Serie A mot slutet av 20-talet. Inter, Milan, Parma, Roma och Juventus är samtliga Serie A klubbar som genom åren imponerat och mellan varven haft motgångar.

Häng med så berättar vi mer detaljerat om historian bakom en av världens mest kända fotbollsligor. Serie A; italiensk fotbolls stolthet i modern tid.

Från lokalfotboll till ligafotboll

Det italienska fotbollsförbundet bildades 1898, vilket ledde till att regionala ligor bildades. Lag från en och samma region spelade mot varandra, något som lite krasst kan jämföras med det vi i Sverige kallar lokalfotboll. Efterhand skulle fotbollssystemet förändras till att bestå av två ligor; en för landets norra klubbar och en för klubbar från södra Italien. De två ligornas främsta lag fick sedan spela finalspel mot varandra med den italienska mästartiteln som pris.

Under 1926 togs det avgörande beslutet av fotbollsförbundet att skapa Serie A – det vill säga Italiens högsta fotbollsliga. Totalt sett spelade 18 lag i Serie A den första säsongen 1929/1930 och så höll det vid förutom under andra världskriget då man återgick till att spela vanligt cupspel.

Serie A – storhetstiden

Serie A hade sin storhetstid under 80- och 90-talet då lagen presterade i världsklass och ligan var populär bland både tv-tittare, läktaråskådare och press. Mellan åren 1983 och 2003 fanns Serie A-klubbar representerade i stora europeiska turneringar hela 13 gånger – sex gånger blev det vinst.

Spelare i klubbar som Milan, Roma, Para och Juventus sågs som kungligheter och flera toppade listan över världens mest kända idrottsmän. Massimo Crippa i Parma eller Zinedine Zidane i Juventus är bara några namn.

Idag väljer många företag att anlita professionella produktionsbolag för att skapa filmer, spots och reklam som sticker ut bland mängden, något som hade varit guld värt under Serie A-ligans storhetstid. På den tiden fanns inte samma teknik som idag och marknadsföringstänket var mer satt inom ramar än idag. Tänk bara tanken att på den här tiden ha gjort ett häftigt filmsamarbete med kungen av italiensk fotboll; Francesco Totti i Roma eller mångas favorit Zinedine Zidane i Juventus. Det hade varit ett säkert drag för framgång!

Serie A i nutid

Under årens lopp har den italienska ligans storhetstid sakta men säkert återgått till det ”normala”. Det bör även nämnas att Serie A hör till en av de ligor som ofta får representera skandaler som i detta fall har påverkat serien negativt. Mutor är ett bra exempel på återkommande skandal inom den italienska fotbollen. I mitten på 2000-talet straffades flertalet Serie A-klubbar i samband med en mutskandal av större portion. Juventus blev bland annat av med sin titel och skickades ner en division lägre till vad som kallas Serie B. Den ständiga konkurrenten Milan fick starta säsongen efter skandalen med 30 minuspoäng medan både Lazio och Fiorentina avstängdes från att spela internationell fotboll.

Skadan skulle visa sig bli större än många trott. Att klubben straffades hårt var tufft i sig, men det blev en riktig nedförsbacke för hela ligan under decenniet som följde. Först nu de senaste tre åren har italiensk fotboll blommat ut på nytt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

awake